Moja Mama z Mięsnym kociołkiem dla swojego Zięcia... :)
To moja pierwsza myśl związana z tym daniem :)
Pewnego razu przyjechała w odwiedziny z pysznym jedzonkiem, które Bardzo nam zasmakowało.
Przepis na tą potrawę szybciutko obiegł większość naszych znajomych.
Gorąco zachęcam was do wypróbowania, bo naprawdę warto!!!
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 80 dag pieczarek
- 3 papryki czerwone
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 6 ogórków z zalewy chili
- bułka namoczona w mleku
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka
- papryka ostra
- pieprz ziołowy
- 1 kostka rosołowa
- olej
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i z masy formujemy malutkie pulpeciki, które smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Tak przygotowane pulpety przekładamy do dużego garnka.
Na tłuszczu który został nam na patelni (nadmiar odlewamy) smażymy pieczarki pokrojone w średnią kostkę. Delikatnie opruszamy je solą i pod koniec dodajemy 2 posiekane w kostkę cebulę.
Papryki również kroimy w kostkę i dosłownie na kilka minut wrzucamy na patelnię.
Całość przekładamy do garnka z pulpetami.
Całość przekładamy do garnka z pulpetami.
W 1 i 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i wlewamy do garnka, gotując na średnim ogniu.
Ogórki kroimy w większą kostkę i wrzucamy do garna.
Całość dusimy pod przykryciem ok 30 minut.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku.
Ogórki kroimy w większą kostkę i wrzucamy do garna.
Całość dusimy pod przykryciem ok 30 minut.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku.
Podajemy z ziemniakami lub makaronem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz