piątek, 14 lutego 2014

Babka kakaowo-pomarańczowa



Babka która w szczególności posmakowała mojemu Mężowi (wpałaszował większość!), 
mnie nie "porwała" bo to nie do końca moje smaki choć dostrzegam jej plusy:
jest wilgotna,
w miarę pulchna, 
smak pomarańczy mocno wyczuwalny a to na pewno również jej atut.
Więc spróbujcie sami :)
i dajcie znać czy wam smakowała.


Składniki:



  • duża pomarańcza
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 dag mąki
  • 5 dag kakao


Wykonanie:

Sparzoną wrzątkiem pomarańczę ocieramy na tarce ze skórki, następnie wyciskamy z niej sok.
Jajka ubijamy mikserem ok 3 minuty po czym dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy 5 minut.
Dolewamy olej i jogurt.

Łączymy składniki.
Do masy dodajemy sok oraz skórkę z pomarańczy, a także wiórki kokosowe.
Na ciasto przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Całość mieszamy.
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej formy z kominem.
Pieczemy 60-70 minut w 160 stopniach C.






                                                                                                                         Smacznego!!!

Kokosowo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz