Babka która w szczególności posmakowała mojemu Mężowi (wpałaszował większość!),
mnie nie "porwała" bo to nie do końca moje smaki choć dostrzegam jej plusy:
jest wilgotna,
w miarę pulchna,
smak pomarańczy mocno wyczuwalny a to na pewno również jej atut.
Więc spróbujcie sami :)
i dajcie znać czy wam smakowała.
Składniki:
- duża pomarańcza
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oleju
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 dag mąki
- 5 dag kakao
Wykonanie:
Sparzoną wrzątkiem pomarańczę ocieramy na tarce ze skórki, następnie wyciskamy z niej sok.Jajka ubijamy mikserem ok 3 minuty po czym dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy 5 minut.
Dolewamy olej i jogurt.
Łączymy składniki.
Do masy dodajemy sok oraz skórkę z pomarańczy, a także wiórki kokosowe.
Na ciasto przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Całość mieszamy.
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej formy z kominem.
Pieczemy 60-70 minut w 160 stopniach C.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz