poniedziałek, 24 marca 2014

Szarlotka sypana



Przepis ten był dla mnie ogromnym zaskoczeniem.
No bo jak to możliwe, że ciasto nie wymaga:
 zagniatania, miksowania czy choćby ucierania?
Czy może wyjść z tego coś pysznego?
Z całą pewnością Tak!
Sami spróbujcie ;)




Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek 
  • 250 g masła
  • cynamon

Wykonanie:

Mąkę, kaszę, cukier oraz proszek do pieczenia mieszamy i dzielimy na 3 części.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy pierwszą część składników, na nich układamy połowę jabłek i opruszamy cynamonem. Wysypujemy kolejną warstwę suchych składników i ponownie układamy jabłka. Przedostatnią warstwą jest 3 część suchych składników.
Na koniec ścieramy na tarce o grubych oczkach masło i dokładnie pokrywamy nim wierzch ciasta.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 60 minut.



                                                                                                                              Smacznego!!!


Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz