poniedziałek, 24 marca 2014

Bocconcini di pollo pastellati



Kochani niech Was nie zmylą pałeczki na talerzach,
Moje dziecko po prostu uczyło się nimi jeść :)
Tak naprawdę to prawdziwy WŁOSKI PRZYSMAK.
Soczysty kurczak o wyczuwalnej cytrusowo-czosnkowej nucie.
Prawdziwy rarytas.



Składniki:

  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz
  • 2 jajka
  • mąka
  • olej

Wykonanie:

Filet kroimy w dużą kostkę i opruszamy z każdej strony solą i pieprzem.
Do miski wlewamy oliwę, sok z cytryny i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Całość dokładnie mieszamy i łączymy z mięsem.
Całość marynujemy minimum godzinę.
Po tym czasie każdą kostkę mięsa obtaczamy w mące, a następnie maczamy w rozbełtanym jajku i wrzucamy na głęboki olej.
Smażymy ok 4 minuty.
Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podajemy np. z surówką z marchewki i cząstkami cytryny.


                                                                             Smacznego!!!

Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz