Kochani niech Was nie zmylą pałeczki na talerzach,
Moje dziecko po prostu uczyło się nimi jeść :)
Tak naprawdę to prawdziwy WŁOSKI PRZYSMAK.
Soczysty kurczak o wyczuwalnej cytrusowo-czosnkowej nucie.
Prawdziwy rarytas.
Składniki:
- podwójny filet z piersi kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- mąka
- olej
Wykonanie:
Filet kroimy w dużą kostkę i opruszamy z każdej strony solą i pieprzem.
Do miski wlewamy oliwę, sok z cytryny i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Całość dokładnie mieszamy i łączymy z mięsem.
Całość marynujemy minimum godzinę.
Po tym czasie każdą kostkę mięsa obtaczamy w mące, a następnie maczamy w rozbełtanym jajku i wrzucamy na głęboki olej.
Smażymy ok 4 minuty.
Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podajemy np. z surówką z marchewki i cząstkami cytryny.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz