Kurczaczki są po prostu znakomite.
Mięsko jest bardzo soczyste, panierka smaczna,
a wszystko razem doskonale doprawione.
Składniki:
- 1 podwójny filet piersi z kurczaka (duży)
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- pieprz cayenne
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej
- mąka do panierki
- olej
Wykonanie:
Pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na paski ok 4 cm/3 cm.
Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, cayenne oraz papryką słodką i odstawiamy na minimum pół godziny.
Między czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe (w miarę gęste) które doprawiamy solą oraz pieprzem.
Po upływie pól godziny mięso dokładnie zanurzamy w cieście i odstawiamy na ok 1 godzinę.
Kawałki mięsa obtaczamy w mące i smażymy na głębokim oleju ok 4 minuty.
Podajemy np. z sosem majonezowo-keczupowym lub sosem czosnkowym.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz