wtorek, 18 marca 2014

Kurczaczki jak z KFC



Kurczaczki są po prostu znakomite.
Mięsko jest bardzo soczyste, panierka smaczna,
 a wszystko razem doskonale doprawione.



Składniki:

  • 1 podwójny filet piersi z kurczaka (duży)
  • sól 
  • pieprz
  • papryka słodka
  • pieprz cayenne
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
  • mąka do panierki
  • olej

Wykonanie:

Pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na paski ok  4 cm/3 cm.
Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, cayenne oraz papryką słodką i odstawiamy na minimum pół godziny. 
Między czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe (w miarę gęste) które doprawiamy solą oraz pieprzem.
Po upływie pól godziny mięso dokładnie zanurzamy w cieście i odstawiamy na ok 1 godzinę.
Kawałki mięsa obtaczamy w mące i smażymy na głębokim oleju ok 4 minuty.
Podajemy np. z sosem majonezowo-keczupowym lub sosem czosnkowym.




                                                                                                                           Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz