środa, 5 lutego 2014

Rolada kokosowo-owocowa




Prosta i smaczna roladka. 
Jest to kolejna propozycja ciasta, które przygotujemy w oka mgnieniu, 
kiedy odwiedzą nas niespodziewani goście.
 A swoją droga, takie wizyty są najlepsze :) 





Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1/2 słoiczka dżemu np. malinowego

 Wykonanie:

Jajka z cukrem ubijamy mikserem przez ok 10 minut lub do momentu, gdy masa stanie się puszysta.
Do masy przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką.
Dodajemy wiórki kokosowe i ponownie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blachę (23 cm na 30 cm) wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 10-12 minut.
Szykujemy sobie kawałek pergaminu wielkością podobny do wcześniejszego i kładziemy go na wilgotnej ściereczce. 
Placek wykładamy na świeży pergamin i usuwamy stary.
Teraz musimy rozsmarować dżem na placku i zwinąć zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie ściereczką.
Studzimy roladę na metalowej kratce zawinięciem do spodu.
Na koniec, po wystygnięciu możemy ozdobić ją bitą śmietaną lub rozpuszczoną czekoladą.




                                                                                                                        Smacznego!!!


Kokosowo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz