Pyszna zupka pomidorowa gotowana na wywarze mięsno-warzywnym.
Możemy ją podać z makaronem, ryżem lub lanymi kluseczkami.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- 1 mała cebula
- porcja rosołowa
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- koperek
- 1 kostka rosołowa
- 4 litry wody
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, solimy ją i wkładamy umytą porcję rosołową,liść laurowy i ziele angielskie.
Kiedy woda się zagotuje, wtedy ściągamy pływające na wierzchu "szumowiny" i dodajemy obrane warzywa oraz opaloną nad płomieniem cebulę.
Całość gotujemy najlepiej ok 2 godzin, dla niecierpliwych czas ten możemy skrócić do niecałej godziny. Po tym czasie wywar możemy uzupełnić 1-2 szklankami wody, dodać kostkę rosołową oraz koncentrat i całość zagotować.
Na koniec dodajemy posiekany drobno koperek i doprawiamy pieprzem do smaku.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz