poniedziałek, 13 stycznia 2014

Zupka ze spiżarni





Zupka ze spiżarni czyli... zupa owocowa ze słoiczkowych zapasów.
Latem robię sporo zapraw po to aby zimą cieszyć się smacznymi kompotami, dżemami czy powidłami.
I tak nawet kiedy za oknem szaro, buro i ponuro, My cieszymy się kolorami i dużą porcją witamin.




Składniki:

  • duży słoik soku z wiśni + owoce
  • mały słoik kompotu z węgierek
  • 0,5 l wody
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka kisielu

Wykonanie:

Do garnka wlewam zawartość obu słoików i dolewam 350 ml wody. 
Podgotowuję.
W 150 ml wody rozrabiam kisiel.
Wlewam go do zupy wraz z sokiem z cytryny.
Gotuję całość ok. 5 minut.
Zupę podaję z makaronem.


Dobra rada:
Do zupy dodaję również jabłko pokrojone w kostkę.
Często doprawiam ją również cynamonem i goździkami. Pychota!!!

                                                                                                        Polecam!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz