Zupka ze spiżarni czyli... zupa owocowa ze słoiczkowych zapasów.
Latem robię sporo zapraw po to aby zimą cieszyć się smacznymi kompotami, dżemami czy powidłami.
I tak nawet kiedy za oknem szaro, buro i ponuro, My cieszymy się kolorami i dużą porcją witamin.
Składniki:
- duży słoik soku z wiśni + owoce
- mały słoik kompotu z węgierek
- 0,5 l wody
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 łyżka kisielu
Wykonanie:
Do garnka wlewam zawartość obu słoików i dolewam 350 ml wody.
Podgotowuję.
W 150 ml wody rozrabiam kisiel.
Wlewam go do zupy wraz z sokiem z cytryny.
Gotuję całość ok. 5 minut.
Zupę podaję z makaronem.
Dobra rada:
Do zupy dodaję również jabłko pokrojone w kostkę.
Często doprawiam ją również cynamonem i goździkami. Pychota!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz