wtorek, 14 stycznia 2014

Ekspresowy barszcz ukraiński





Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 listki laurowe 
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 kostki rosołowe
  • sól 
  • pieprz
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 średniej wielkości buraczki
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1/4 główki kapusty
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 4 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę.
Gotujemy ok. 15 minut.
W tym czasie obieramy buraki i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do zupy i gotujemy ok. 20 minut.
Dodajemy sok z cytryny, majeranek oraz drobno poszatkowaną kapustę. Gotujemy kolejne 15 minut.
5 minut przed końcem gotowania dodajemy fasolkę (bez zalewy). doprawiamy pieprzem i zupa gotowa.

                                                                                                Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz