Przygotowany z myślą o moim Mężu...
Smak tego ciasta przypomina mi odrobinę miodownik z masą serową, jednak marchwiaczek zdecydowanie bardziej podchodzi mi do gustu, jest przede wszystkim wilgotny i mięciutki!
Uważam, że warto się skusić tym bardziej, że jest bardzo prosty w wykonaniu.
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 spore drobno starte marchewki
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki oleju
- 330 g białego sera
- 100 g cukru pudru
- 170 g roztopionej czekolady gorzkiej
Wykonanie:
W misce umieszczonej w kąpieli wodnej ubijamy jajka z cukrem na bardzo gęstą masę.Zdejmujemy miskę z rondla i przesiewamy do niej mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
Dodajemy marchew, orzechy oraz olej i starannie łączymy składniki.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni C na ok 45 minut.
Ciasto studzimy na kratce po czym przekrawamy je na pół.
Ser biały dokładnie ucieramy z cukrem na jednolitą masę i łączymy z rozpuszczoną czekoladą.
Tak powstałą masą przekładamy ciasto.
Całość posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz