sobota, 1 lutego 2014

Marchwiaczek z masą serowo-czekoladową





Przygotowany z myślą o moim Mężu...
Smak tego ciasta przypomina mi odrobinę miodownik z masą serową, jednak marchwiaczek zdecydowanie bardziej podchodzi mi do gustu, jest przede wszystkim wilgotny i mięciutki!
Uważam, że warto się skusić tym bardziej, że jest bardzo prosty w wykonaniu.



Składniki:


  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 spore drobno starte marchewki
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki oleju
  • 330 g białego sera
  • 100 g cukru pudru
  • 170 g roztopionej czekolady gorzkiej



Wykonanie:

W misce umieszczonej w kąpieli wodnej ubijamy jajka z cukrem na bardzo gęstą masę.
Zdejmujemy miskę z rondla i przesiewamy do niej mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
Dodajemy marchew, orzechy oraz olej i starannie łączymy składniki.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni C na ok 45 minut.
Ciasto studzimy na kratce po czym przekrawamy je na pół.
Ser biały dokładnie ucieramy z cukrem na jednolitą masę i łączymy z rozpuszczoną czekoladą.
Tak powstałą masą przekładamy ciasto.
Całość posypujemy cukrem pudrem.









                                                                                                                            Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz