niedziela, 26 stycznia 2014

Jogurtowe pączusie



Zgrabne miniaturki pączków, o nietypowym smaku  możecie uzyskać dosłownie w parę chwil.
 Samo przygotowanie ciasta zajmie Wam ok 3 minuty + czas smażenia. 
Uzyskacie pełną miskę pysznych słodkości.


Składniki:

  • 3 jaja
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżka wódki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Do miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukry, na koniec wlewamy wódkę i całość mieszamy mikserem lub trzepaczką.
Olej rozgrzewamy do temperatury 175 stopni C.
Za pomocą 2 łyżek do oleju wrzucamy małe porcje ciasta i smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony. 
Rada: łyżki możemy maczać w czystym oleju wtedy ciasto nie będzie się przyklejać.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz