Bardzo lubię połączenie drobiu z cytrusami w tym wypadku z cytrynami. Uważam, że smaki odpowiednio się komponują i jest to przepis godny polecenia. Mięsko jest kruche i soczyste.
Składniki:
- 6 pałek z kurczaka
- 1 i 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól
- pieprz czarny mielony
- pieprz ziołowy
- 2 małe cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
Wykonanie:
Mięsko dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Przyprawiamy z każdej strony solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym.
Wyciskamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy do niego oliwę z oliwek, rozmaryn oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Mięsko przekładamy do miski, polewamy naszą marynatą i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Cytrynę dokładnie myjemy i kroimy w plastry.
Cebulę obieramy i kroimy na 4 części.
Pałki układamy w naczyniu żaroodpornym razem z cebulą i cytryną i polewamy marynatą w której leżało nasze mięso.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok. 1 godzinę.
Podajemy np. z ziemniaczkami i surówką (przepis na surówkę).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz