poniedziałek, 13 stycznia 2014

Cytrynowo - rozmarynowe pałeczki




Bardzo lubię połączenie drobiu z cytrusami w tym wypadku z cytrynami. Uważam, że smaki odpowiednio się komponują i jest to przepis godny polecenia. Mięsko jest kruche i soczyste.



Składniki:


  • 6 pałek z kurczaka
  • 1 i 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz ziołowy
  • 2 małe cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże ząbki czosnku

Wykonanie:

Mięsko dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.







Przyprawiamy z każdej strony solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym.






Wyciskamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy do niego oliwę z oliwek, rozmaryn oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Mięsko przekładamy do miski, polewamy naszą marynatą i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.



Cytrynę dokładnie myjemy i kroimy w plastry.
Cebulę obieramy i kroimy na 4 części.






Pałki układamy w naczyniu żaroodpornym razem z cebulą i cytryną i polewamy marynatą w której leżało nasze mięso.






Pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok. 1 godzinę.

Podajemy np. z ziemniaczkami i surówką (przepis na surówkę).








                                                                                                   Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz