poniedziałek, 3 lutego 2014

Klasyczna zupa pomidorowa




Pyszna zupka pomidorowa gotowana na wywarze mięsno-warzywnym. 
Możemy ją podać z makaronem, ryżem lub lanymi kluseczkami.



Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 1 mała cebula
  • porcja rosołowa
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • koperek
  • 1 kostka rosołowa
  • 4 litry wody

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, solimy ją i wkładamy umytą porcję rosołową,liść laurowy i ziele angielskie.
Kiedy woda się zagotuje, wtedy ściągamy pływające na wierzchu "szumowiny" i dodajemy obrane warzywa oraz opaloną nad płomieniem cebulę. 
Całość gotujemy najlepiej ok 2 godzin, dla niecierpliwych czas ten możemy skrócić do niecałej godziny. Po tym czasie wywar możemy uzupełnić 1-2 szklankami wody, dodać kostkę rosołową oraz koncentrat i całość zagotować.
Na koniec dodajemy posiekany drobno koperek i doprawiamy pieprzem do smaku.


                                                                                                                           Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz