czwartek, 2 stycznia 2014

Kotlet panierowany





Składniki:

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • sól 
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • pieprz cayenne
  • 1 duże jajko
  • mąka pszenne
  • płatki kukurydziane


Wykonanie:

Filet przecinam na 5 części i każdą z nich rozbijam tłuczkiem.
Doprawiam wymienionymi przyprawami i odstawiam na ok 15 minut.
Przygotowuję panierkę: płatki kukurydziane wrzucam do woreczka śniadaniowego, (musimy je mocno rozdrobnić) ja do tego celu używam wałka. Wysypuję miałką zawartość do miseczki.
Jajko ubijam na delikatną pianę (choć nie jest to konieczne, wystarczy je rozbełtać).
Do kolejnej miseczki wsypuję mąkę.
Kotlety obtaczam w mące, jajku i płatkach .
Smażę je na głębszym oleju do uzyskania złotego koloru.
   



Przepis na ziemniaki z czosnkiem znajdziecie -> 
Przepis na sos czosnkowy ->

                                                                                  Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz