czwartek, 2 stycznia 2014

Ziemniaczki nadziane czosnkiem



Ziemniaki nadziane czosnkiem są zdrowe, bardzo smaczne, a zarazem efektowne. Wspaniałe o każdej porze roku, jako dodatek do surówek, mięsa lub polane sosem czosnkowym. 
Na końcu przepisu znajdziecie filmik instruktażowy :)




Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 10-12 ząbków czosnku (plasterki)
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • tymianek
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut.
Po tym czasie odlewamy wodę i studzimy ziemniaczki.
Następnie nacinamy je, pamiętając żeby ich nie przeciąć do końca. W miejsce nacięcia wkładamy wcześniej przygotowane plasterki czosnku. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki przyprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem i całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C i pieczemy ok. 50 minut.

                                          

Ziemniaki znakomicie smakują z sosem czosnkowym :) i mięskiem


   








                                                                                  Smacznego!!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz