Ziemniaki nadziane czosnkiem są zdrowe, bardzo smaczne, a zarazem efektowne. Wspaniałe o każdej porze roku, jako dodatek do surówek, mięsa lub polane sosem czosnkowym.
Na końcu przepisu znajdziecie filmik instruktażowy :)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 10-12 ząbków czosnku (plasterki)
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
- tymianek
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut.
Po tym czasie odlewamy wodę i studzimy ziemniaczki.
Następnie nacinamy je, pamiętając żeby ich nie przeciąć do końca. W miejsce nacięcia wkładamy wcześniej przygotowane plasterki czosnku. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki przyprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem i całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C i pieczemy ok. 50 minut.
Ziemniaki znakomicie smakują z sosem czosnkowym :) i mięskiem
Przepis na sos: http://kardamo.blogspot.com/2014/01/sos-czosnkowy.html
Przepis na kotlety panierowane: http://kardamo.blogspot.com/2014/01/kotlet-panierowany.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz