wtorek, 21 stycznia 2014

nie Makaroniki-BEZIKI



Maleńkie, kolorowe, o chrupiącej skórce i delikatnie gumowym wnętrzu. 
Przepyszne i wciągające :)



Składniki:

  • 3 białka (24 godzinne)
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki drobnego cukru  
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • barwnik spożywczy
  • nutella 

Wykonanie:

Białka w miseczce odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie ubijamy je z 4 łyżkami drobnego cukru na bardzo sztywną pianę.
Zmielone orzechy, mąkę oraz cukier puder przesiewamy przez sitko dodajemy odrobinę barwika i delikatnie łączymy składniki.
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na papier kleksiki o średnicy 2,5- 3 cm i odstawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Beziki pieczemy przez ok 10 minut w temperaturze 150 stopni.
Po wystygnięciu przekładamy je nutellą. 







                                                                          Smacznego!!!

Orzech

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz