sobota, 5 kwietnia 2014

Ryba w sosie koperkowo-musztardowym




Ryba w sosie koperkowo-musztardowym to klasyczne danie.
Jest bardzo szybkie w przygotowaniu i zarazem bardzo smaczne.



Składniki:

  • 1/2 kg filetów z mintaja
  • 400 g śmietany 18%
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku 
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
  • sól
  • biały i czarny pieprz

Wykonanie:

RYBA: Każdy filet mintaja dzielimy na 2 lub 3 części.
Przyprawiamy solą i czarnym pieprzem. Odstawiamy na ok 10 minut.
Formę żaroodporną smarujemy oliwą z oliwek i układamy w niej rybę. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C na ok 25 minut.

SOS: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie zalewamy go śmietaną, dodajemy do niej kurkumę, sok z cytryny oraz wino i gotujemy na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy musztardę oraz drobno posiekany koperek i doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. 
Rybę podajemy z sosem oraz ziemniakami z koperkiem.



                                                                                                                           Smacznego!!!
Zdrowy tryb życia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz