czwartek, 9 stycznia 2014

"Sowianki" z żurawiną i orzechami



Muffiny są już tak znane, że chyba nie trzeba ich zbytnio reklamować. Po prostu pyszne, maleńkie babeczki. Nasze są z dodatkiem żurawiny i orzechów, mocno czekoladowe i z czekoladową delikatną masą. Wersja sowianki dla Zuzi z ciastkami oreo :) 
Najbardziej lubimy zajadać je jeszcze ciepłe z kubkiem zimnego mleka. Polecam!!!

                                                                                                       filmik instruktażowy sowianki





Składniki:

  •  2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • duża garść posiekanych orzechów
  •  duża garść suszonej żurawiny

Masa czekoladowa:

  • duży kubek śmietany 30%
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki cukru

Wykonanie:

Do miski wsypuję suche składniki i mieszam je. W drugiej misce mieszam mokre po czym je łączę (suche z mokrymi). Mieszam łyżką pamiętając o tym aby nie robić tego zbyt dokładnie, w masie powinny być grudki, wtedy muffiny nie będą zbite. 
Ciasto nakładam do foremek (ok. 18 szt) następnie wkładam je do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni C na ok. 20 minut. (czas pieczenia zależy od wielkości foremek i naszego piekarnika dlatego najlepiej działa tu metoda suchego patyczka).

Wykonanie masy:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej po czym odstawiam ją do wystudzenia.
Śmietanę ubijam z cukrem na sztywno.
Dodaję do niej przestudzoną czekoladę i delikatnie mieszam do połączenia się składników.
Tak przygotowaną masą dekorujemy muffiny. 
W filmie instruktażowym możecie zobaczyć jak zrobić Sowiankę :)



                                                                              Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz