Prosta w wykonaniu zapiekanka
o ciekawym pomidorowo-pieczarkowym smaku.
Wyśmienicie smakuje polana sosem czosnkowym.
(przepis na sos znajdziecie tutaj)
Składniki:
- 250 g makaronu kokardki (farfalle)
- 25 dag pieczarek
- 2 duże cebule
- 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
- kilka różyczek brokuła
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany 18%
- 10 plasterków sera żółtego
- 3/4 szklanki wody
- sól
- pieprz
- oregano
- pieprz cayenne
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente, po czym odcedzamy i wykładamy nim dno naczynia żaroodpornego.
Pieczarki oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. W trakcie smażenia doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano.
Pod koniec dodajemy pomidory z puszki łącznie z zalewą i dusimy ok 5 minut.
Całość wykładamy na makaron.
Ostatnią warstwą są różyczki brokuła, które delikatnie wciskamy w makaron.
Jajko, śmietanę oraz wodę dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem cayenne oraz oregano.
Powstałą masę wylewamy na zapiekankę.
Całość posypujemy serem pokrojonym w kostkę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez ok 20 minut.
Smacznego!!!
Pieczarki oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. W trakcie smażenia doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano.
Pod koniec dodajemy pomidory z puszki łącznie z zalewą i dusimy ok 5 minut.
Całość wykładamy na makaron.
Ostatnią warstwą są różyczki brokuła, które delikatnie wciskamy w makaron.
Jajko, śmietanę oraz wodę dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem cayenne oraz oregano.
Powstałą masę wylewamy na zapiekankę.
Całość posypujemy serem pokrojonym w kostkę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez ok 20 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz