poniedziałek, 10 marca 2014

Zapiekanka makaronowa z warzywami



Prosta w wykonaniu zapiekanka
 o ciekawym pomidorowo-pieczarkowym smaku.
Wyśmienicie smakuje polana sosem czosnkowym.
(przepis na sos znajdziecie tutaj)



Składniki:

  • 250 g makaronu kokardki (farfalle)
  • 25 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 10 plasterków sera żółtego
  • 3/4 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • pieprz cayenne

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente, po czym odcedzamy i wykładamy nim dno naczynia żaroodpornego.








Pieczarki oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. W trakcie smażenia doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano.
Pod koniec dodajemy pomidory z puszki łącznie z zalewą i dusimy ok 5 minut.
Całość wykładamy na makaron.
Ostatnią warstwą są różyczki brokuła, które delikatnie wciskamy w makaron.
Jajko, śmietanę oraz wodę dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem cayenne oraz oregano.
Powstałą masę wylewamy na zapiekankę.
Całość posypujemy serem pokrojonym w kostkę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez ok 20 minut.





                             


                                                                                                                       Smacznego!!!


Akcja zapiekanka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz