poniedziałek, 3 marca 2014

Ryż z warzywami i kurczakiem




Ciekawa jestem czy któraś z Was to zna.
Zabiegany cały dzień, 
wracasz do domu i masz ok pół godziny na przygotowanie posiłku,
 mało tego za parę minut wpadają goście :)
Bardzo to lubię!
Danie to powstało mniej więcej w takich okolicznościach.
Sycące, ekspresowe i na dodatek ładnie prezentuje się na stole.
Polecam wszystkim zapracowanym kobietom!



Składniki:

  • 2 torebki ryżu
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnie
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • curry
  • pieprz cayenne

Wykonanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Fileta kroimy w średniej wielkości kostkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy mięso i podsmażamy do zrumienienia.
Kiedy mięsko jest już gotowe to dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i wlewamy sos sojowy oraz worcestershire. 
Dusimy całość ok 4 minut.
Po tym czasie dodajemy mrożonkę, wlewamy ok 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok 10 minut. 
Na konie dodajemy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.




                                                                                                                         Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz