poniedziałek, 17 marca 2014

Krupnik




Krupnik to jedna z ulubionych zup mojego dziecka.
Ja też nią nie pogardzę,
ponieważ jest naprawdę pyszna.
Gorąco polecam!!!



Składniki:

  • 2,5 litra wody 
  • 1 porcja rosołowa
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 5 ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • szczypta imbiru
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • koperek

Wykonanie:

Zagotowujemy wodę z solą, liściem laurowym, zielem angielskim i porcją rosołową.
Zbieramy powstałe szumowiny i dodajemy marchew, pietruszkę oraz seler (wszystko pokrojone w kostkę).
Gotujemy tak długo aż warzywa będą na pół miękkie.
Następnie wrzucamy ziemniaki również pokrojone w kostkę.
Gotujemy kolejne kilkanaście minut.
Wsypujemy kaszę i doprawiamy zupę pieprzem, imbirem oraz kurkumą (możemy dodać jedną kostkę rosołową).
W 1/2 szklanki wody rozrabiamy mąkę oraz śmietanę i wlewamy do zupy.
Krupnik gotujemy jeszcze ok 20 minut. 
Na sam koniec dodajemy dużą ilość posiekanego koperku.


                                                                                                                        Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz