Krupnik to jedna z ulubionych zup mojego dziecka.
Ja też nią nie pogardzę,
ponieważ jest naprawdę pyszna.
Gorąco polecam!!!
Składniki:
- 2,5 litra wody
- 1 porcja rosołowa
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 5 ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne
- szczypta imbiru
- szczypta kurkumy
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka mąki
- koperek
Wykonanie:
Zagotowujemy wodę z solą, liściem laurowym, zielem angielskim i porcją rosołową.
Zbieramy powstałe szumowiny i dodajemy marchew, pietruszkę oraz seler (wszystko pokrojone w kostkę).
Gotujemy tak długo aż warzywa będą na pół miękkie.
Następnie wrzucamy ziemniaki również pokrojone w kostkę.
Gotujemy kolejne kilkanaście minut.
Wsypujemy kaszę i doprawiamy zupę pieprzem, imbirem oraz kurkumą (możemy dodać jedną kostkę rosołową).
W 1/2 szklanki wody rozrabiamy mąkę oraz śmietanę i wlewamy do zupy.
Krupnik gotujemy jeszcze ok 20 minut.
Na sam koniec dodajemy dużą ilość posiekanego koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz