poniedziałek, 17 marca 2014

Batoniki owocowo-owsiane



Batoniki owocowo-owsiane zawierają dużą ilość błonnika i witamin, 
a dodatkowo są mało kaloryczne.
Zabieram je ze sobą do pracy, 
ponieważ znakomicie smakują z kubkiem mocnej kawy.
Bardzo lubię takie kombinacje,
 dlatego z pewnością będę je często przygotowywać.



Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki otrębów np. żytnich
  • 3/4 szklanki orzechów
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 6 suszonych moreli 
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 5 łyżek cukru 
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 jajko

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
Mleko podgrzewamy z wodą oraz cukrem następnie całość studzimy.
Do mleka dodajemy jajko i delikatnie ubijamy.
Powstałą masę łączymy z suchymi składnikami.
Całość wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.




Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez ok 40 minut.
Przestudzoną granolę kroimy na mniejsze kawałki.












                                                                                Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz