Batoniki owocowo-owsiane zawierają dużą ilość błonnika i witamin,
a dodatkowo są mało kaloryczne.
Zabieram je ze sobą do pracy,
ponieważ znakomicie smakują z kubkiem mocnej kawy.
Bardzo lubię takie kombinacje,
dlatego z pewnością będę je często przygotowywać.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki otrębów np. żytnich
- 3/4 szklanki orzechów
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- 1/2 szklanki rodzynek
- 6 suszonych moreli
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 5 łyżek cukru
- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- 1 jajko
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
Mleko podgrzewamy z wodą oraz cukrem następnie całość studzimy.
Do mleka dodajemy jajko i delikatnie ubijamy.
Powstałą masę łączymy z suchymi składnikami.
Całość wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez ok 40 minut.
Przestudzoną granolę kroimy na mniejsze kawałki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz