Bardzo nam zasmakowała i cieszy mnie to, że naszym znajomym również.
Tego typu zupy są doskonałe o tej porze roku, są bardzo sycące i rozgrzewające.
To nasz pierwszy wariant zupy cebulowej, a raczej mój wariant.
Mam nadzieję, że niedługo znajdzie się tu również przepis mojego Męża na zupę cebulową, która jest równie smaczna.
Składniki:
- 1,5 kg cebuli
- 4 spore marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1/3 selera
- 5 dużych ziemniaków
- duża porcja rosołowa
- 2 kostki rosołowe
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Wykonanie:
Do garnka wlewamy ok 4 litrów wody i delikatnie ją solimy (ok 1 łyżki).
Wrzucamy porcję rosołową i kostki rosołowe. Gotujemy kilkanaście minut.
Po zdjęciu "szumowin" (piana pływająca na wierzchu wywaru), dodajemy marchew, pietruszkę, seler oraz 3 ziemniaki, wszystko pokrojone w kostkę. Pozostałe 2 ziemniaki kroimy na pól i również dodajemy do wywaru.
W czasie kiedy zupa się gotuje obieramy cebulę i siekamy ją w drobną kostkę.
Tak przygotowaną cebulę musimy zeszklić na patelni z odrobiną oleju i wszystkimi wymienionymi przyprawami. Następnie dodajemy ją do zupy i mieszamy.
Kiedy wszystkie warzywa są już miękkie wtedy wyciągamy 4 połówki ziemniaków łącznie z 2 szklankami wywaru (mogą znajdować się tam warzywa) i całość blendujemy i ponownie łączymy z zupą ( możemy również same ziemniaki przetrzeć przez gęste sito).
W ten sposób zupa ładnie się zagęści.
Całość gotujemy jeszcze ok 15 minut na wolnym ogniu.
Zupa doskonale smakuje z serowymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz