piątek, 14 lutego 2014

Mięsny kociołek



Moja Mama z Mięsnym kociołkiem dla swojego Zięcia... :) 
To moja pierwsza myśl związana z tym daniem :)
Pewnego razu przyjechała w odwiedziny z pysznym jedzonkiem, które Bardzo nam zasmakowało.
Przepis na tą potrawę szybciutko obiegł większość naszych znajomych.
Gorąco zachęcam was do wypróbowania, bo naprawdę warto!!!


Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 80 dag pieczarek
  • 3 papryki czerwone 
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 ogórków z zalewy chili
  • bułka namoczona w mleku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • pieprz ziołowy
  • 1 kostka rosołowa
  • olej

Wykonanie:



Do mięsa mielonego dodajemy jedną posiekaną cebulę, odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką oraz ostrą i pieprz ziołowy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i z masy formujemy malutkie pulpeciki, które smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. 

Tak przygotowane pulpety przekładamy do dużego garnka. 

Na tłuszczu który został nam na patelni (nadmiar odlewamy) smażymy pieczarki pokrojone w średnią kostkę. Delikatnie opruszamy je solą i pod koniec dodajemy 2 posiekane w kostkę cebulę. 
Papryki również kroimy w kostkę i dosłownie na kilka minut wrzucamy na patelnię.
Całość przekładamy do garnka z pulpetami.


W 1 i 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i wlewamy do garnka, gotując na średnim ogniu.
Ogórki kroimy w większą kostkę i wrzucamy do garna.
Całość dusimy pod przykryciem ok 30 minut.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku.
Podajemy z ziemniakami lub makaronem.




                                                                                                                          Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz