sobota, 4 stycznia 2014

Żytni chlebek na zakwasie






Składniki:

  • 1/2 kg mąki żytniej
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 750 ml ciepłej wody
  • 3/4 szklanki zakwasu  http://kardamo.blogspot.com/2013/12/zakwas-chlebowy.html
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki otrąb żytnich
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 3 łyżeczki kminku

Wykonanie:


Do miski wsypujemy obie mąki, sól oraz wszystkie ziarna. 
Dokładnie mieszamy składniki (napowietrzamy je). 
Dodajemy zakwas oraz wodę i dokładnie wyrabiamy ciasto chlebowe (jego konsystencja musi być gęsta, raczej ciężka do wyrobienia).
Przekładamy je do sporej foremki keksowej wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 8-10 godzin.
Po tym czasie wierzch chlebka smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy go, do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C na 80 minut.
Wyciągamy chleb z foremki i studzimy go na kratce.






                                                                                                  Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz