niedziela, 5 stycznia 2014

Pierogi z białym serem




Pierogi na słodko :) z białym serem, polane śmietanką, posypane cukrem i cynamonem.
Mmmm...
Zdecydowanie moje ulubione.


Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 szklanki oleju + 1/2 szklanki gorącej wody
  • sól

Nadzienie:

  • 1/2 kg białego półtłustego sera 
  • 5 czubatych łyżek śmietany 18%
  • cukier (ilość według upodobań)
  • cukier waniliowy
  • cynamon

Wykonanie:

Jajko ubijamy na pianę ze szczyptą soli.






 Wlewamy szklankę gorącej wody i ponownie ubijamy.







 Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Wlewamy 1/2 szklanki oleju wymieszanego z 1/2 szklanki wody.







Zagniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy je dosyć cienko.
Wycinamy krążki szklanką.
Ser ucieramy z cukrem i śmietanką.
Na każdy krążek kładziemy odrobinę sera i lepimy pierogi.
Tak przygotowane wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy od momentu wypłynięcia 4 minuty.
Polewamy śmietanką, posypujemy cukrem i cynamonem.
Gotowe!                           


                          


                                                                                           Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz