niedziela, 5 stycznia 2014

Pierogi z jagodami





Zrobienie ok 70 pierogów zajmuje max. 40 minut :) Ciasto jest znakomite, gdyż nie wymaga podsypywania mąką, nie przywiera do blatu czy wałka. Robienie ich to czysta przyjemność zarówno dla mnie jak i mojego Męża czy Naszej córeczki :) Jest to świetny sposób na wspólne spędzenie czasu, jest przy tym mnóstwo śmiechu i zabawy. Polecamy!!!



Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 szklanki oleju + 1/2 szklanki gorącej wody
  • sól

Nadzienie:

  • 1/2 litra jagód 
  • cukier kryształ

Wykonanie:

Jajko ubijamy na pianę ze szczyptą soli.






 Wlewamy szklankę gorącej wody i ponownie ubijamy.







 Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Wlewamy 1/2 szklanki oleju wymieszanego z 1/2 szklanki wody.







Zagniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy je dosyć cienko.
Wycinamy krążki szklanką.





Jagody mieszamy z cukrem.
Owoce nakładamy łyżeczką na wycięte krążki i lepimy pierogi.
Tak przygotowane wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy od momentu wypłynięcia ok 4 minuty.










                                                                                              Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz