środa, 18 grudnia 2013

Torcik czekoladowo-orzechowy




Długo zastanawiałam się jak opisać wam smak tego ciasta. Jedno jest pewne... niebo w gębie!!! To coś między biszkoptem a brownies, z chrupiącymi orzeszkami i sporą ilością czekolady:-) Zjesz kawałek i sięgasz po więcej... i więcej...  ;-)


Składniki:

  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 25 g stopionego masła
  • 100 g stopionej czekolady deserowej
  • 150 g drobno posiekanych orzechów włoskich

Masa:

  • 75 g czekolady deserowej
  • 125 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • połówki orzechów do przybrania

Wykonanie:


W misce ubijamy jajka z cukrem przez ok. 10 minut. Masa musi być bardzo puszysta.  

Do miski przesiewamy mąkę i kakao. Mieszamy już tylko łyżką lub łopatką. Wlewamy stopniowo masło i czekoladę, mieszamy.






Do masy dodajemy orzechy i ponownie mieszamy.







Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni przez 30-35 minut.






            Masa: 
            W misce ubijamy masło z cukrem i mlekiem na puszysta masę,                             stopniowo dodajemy przestudzoną, roztopioną czekoladę.








Ciasto należy przekroić na dwa plastry i przełożyć częścią masy. Resztą masy smarujemy wierzch i boki tortu. Na wierzchu układamy orzechy.



                                            






                                                                                           Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz