czwartek, 26 grudnia 2013

Kruche warstwowe ciasto






Składniki:

  • 300 g mąki
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka kisielu pomarańczowego
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 3 gruszki

Wykonanie:

 Mąkę i proszek do pieczenia łączę z masłem. Do kruszonki  dodaję cukier, 2 żółtka i śmietanę. Zagniatam ciasto i wstawiam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie 2/3 ciasta wylepiam formę  (pozostałą część ciasta nadal chłodzę w lodówce). Piekę ciasto przez 10 minut w 180 stopniach C.





Jabłka i gruszki obieram i kroję w plastry.
Białka, 4 łyżki cukru i kisiel ubijam na sztywną pianę.



 Połowę owoców wykładam na podpieczony spód. Na wierzch kładę ubitą pianę, a na nią resztę owoców.

 Pozostałe ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach.
Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach C.


                                                                                    Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz