poniedziałek, 16 grudnia 2013

Focaccia z cebulą i tymiankiem






Składniki:

  •  450 g mąki 
  • 20 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka tymianku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 300 ml letniej wody
  • 1 cebula, pokrojona wg. uznania
  • 1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej do posypania

Wykonanie:

Drożdże, mąkę, sól oraz tymianek mieszamy w misce i robimy wgłębienie.
3 łyżki oliwy mieszamy z wodą przelewamy do wgłębienia i delikatnie łączymy składniki tak, by powstało miękkie ciasto. Zagniatamy je ok 8-10 minut do momentu, gdy będzie ono gładkie i sprężyste.
miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do chwili, gdy podwoi ono swoją objętość.
Ciasto przewracamy i ugniatamy ponownie przez 1 minutę, następnie należy je rozwałkować na kształt okrągłego bochenka o średnicy 30 cm. Przekładamy je do wysmarowanej oliwą formy, przykrywamy ściereczką i czekamy 20-30 minut. Za pomocą rączki drewnianej łyżki na całej powierzchni ciasta co 5 cm robimy dziury. Cebulę układamy na cieście, skrapiamy pozostałą oliwą i posypujemy solą.

Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut.


                                                                                                   Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz