niedziela, 22 grudnia 2013

Chleb na zakwasie



Domowy chlebek na zakwasie z mnóstwem ziaren. Chyba nie ma nic lepszego :) Jeszcze cieplutki z miodem albo samym masełkiem... mmm... pychota.



Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg mąki żytniej
  • 3/4 szklanki zakwasu ( przepis znajdziecie w zakładce chleb i podobne wypieki)
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 litra wody
  • pół szklanki otrąb żytnich 
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • pół szklanki ziaren dyni
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżeczki kminku

Wykonanie:

Mąkę, sól oraz wszystkie ziarna wsypujemy do miski i mieszamy ok. 2 minuty (spulchniamy). Dodajemy zakwas oraz wodę i mieszamy do momentu dokładnego połączenia składników. Ciasto musi być bardzo gęste, ciężkie do wyrobienia. Wylewamy je do 3 małych foremek keksowych, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 8-10 godzin.
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 200 stopni C. W tym czasie smaruję wierzch chleba rozbełtanym jajkiem. Piekę ok 90 minut. 
Wyciągam chleb z foremek i układam go na kratce do wystygnięcia.










                                                                                                    Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz