piątek, 20 grudnia 2013

Curry z kurczaka z brukselką




Bardzo zdrowe, smaczne i szybkie danie.


Składniki:

  • pół fileta z piersi kurczaka
  • 30-40 dag brukselki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 torebki ryżu lub kaszy

Wykonanie:




Brukselkę gotujemy ok 8 minut.
Odcedzamy i kroimy na polówki.
 Fileta kroimy w kostkę. Przyprawiamy go solą i pieprzem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy kilka minut (do miękkości).







Dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy ok 2-3 min.
Zalewamy wszystko bulionem i po paru minutach dodajemy śmietanę. Mieszamy.
Dodajemy pokrojoną brukselkę i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok 10 min.

Podajemy z ryżem lub kaszą.




                                       



                                                                                                                 Smacznego!!!




     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz